Ocak 2024
Prof. Dr. Şengül C. ÖZDEK
ÖZGEÇMİŞ
1971’de Kayseri’de doğdum. Liseyi birincilikle bitirdim ve 1987’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İngilizce) Tıp eğitimime başladım. 31.7.1994’de dönem 7.si olarak Fakülteden mezun oldum ve Eylül-1994 dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi yapmaya hak kazandım. 2.11.1994’de göreve başladım ve dört buçuk yıllık bir eğitim sonrasında 26 Nisan 1999 da uzmanlık bitirme sınavı ve “Retina Sinir Lifi Tabakası Kalınlığının Sinir Lifi Analizatörü ile İncelenmesi” adlı tezimi başarıyla tamamladım. İhtisas eğitimim sırasında, Ekim 1997’de Hollanda’da Rotterdam Eye Hospital’da retina sinir lifi tabakasının Sinir Lifi Analizatörü ile değerlendirilmesi konusunda Dr. Hans Lemij nezaretinde çalışma yaptım. Tez çalışmam 2000 yılında British J. Ophthalmology’de yayınlanmış ve şimdiye kadar 30’un üzerinde atıf almıştır. Eylül 1999’da öğretim görevlisi olarak döndüğüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana bilim dalında, Retina biriminde çalışmalarımı yürüttüm. Nisan 2003 – Kasım 2005 tarihleri arasında Yardımcı Doçent olarak çalıştım. Çalışmalarım retina hastalıkları ve cerrahisi üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu amaçla 2004 yılında 3 ay süreyle Prof. Dr. Harry Flynn nezaretinde Miami Üniversitesi Bascom Palmer Eye Institute Retina Servisinde gözlemci olarak çalıştım. Nisan 2005’de girmiş olduğum uluslararası ICO (International Council of Ophthalmology) sınavının temel bilimler, refraktif ve klinik bilimler sınavlarının tümünden başarılı bulunarak sertifika aldım. 11 Kasım 2005 de girdiğim Doçentlik sınavında başarılı bulunarak Doçentlik ünvanı, Mart 2011 de de Profesörlük ünvanı aldım ve halen GÜTF Göz Hastalıkları Anabilim Dalında Profesör ve asistan eğitim sorumlusu olarak çalışmalarımı sürdürmekteyim. Çalışmalarım retina hastalıkları, vitreoretinal cerrahiler ve pediatrik retina üzerinde yoğunlaşmıştır. Nisan 2010 da, Beaumont Hospital, Royal Oak, Michigan’da Dr. Trese ve Capone nezaretinde pediatrik retina cerrahisi konusunda klinik gözlemci olarak bulundum. Bundan sonra Pediatrik Retina Hastalıkları ve Prematür retinopati özel ilgi alanım olarak ön plana çıkmıştır.
Türk Oftalmoloji yeterlilik sınavında da başarılı bulunarak 2006 yılında yeterlilik belgesi aldım. 2009 yılında “Aysun Küçükel Genç Araştırmacı Tıp Ödülü” ne layık görüldüm. 2013 yılında TOD tarafından çok sayıda başvuru arasından “SOE konferansçısı” olarak seçildim ve ROP da cerrahi tedavi konulu koferansımı verdim. 2015-2017 yıllarında Avrupa Oftalmoloji Board Sınavlarında “Examiner” olarak bulundum ve 2017 yılında “Fellow of European Board of Ophthalmology-FEBO” ünvanını aldım. 2017 de Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Derneğince “EVRS Ambassador” ödülüne, 2018 de ise Amerikan Retina Uzmanları Derneğince “Onur Ödülü” ne ve 2020 de ise Amerikan Oftalmoloji Akademisi tarafından “Achievement Ödülü” ne layık görüldüm. Dünya retina Kongresi tarafından “Retina Hall of Fame 2021 class” a seçildim. 2023 de Las Vegas da yapılan Vit Buckle society meeting de “en iyi sunum ödülü” aldım.
Uluslararası dergilerde yayınlanmış 140, ulusal dergilerde yayınlanmış 115 civarında bilimsel çalışmam mevcut. Bu çalışmalarım 3500 in üzerinde atıf almıştır. Uluslararası kongrelerde 110, ulusal toplantılarda 220’nin üzerinde tebliğim mevcuttur. 7’si yurtdışı olmak üzere çeşitli kitap bölümlerine yazarlık yaptım. Springer tarafından 2023’de ilk baskısı yayınlanan Pediatrik Vitreoretinal Cerrahi kitabının editörüyüm.
Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Derneği (EVRS), American Academy of Ophthalmology (AAO), American Society of Retina Surgeons (ASRS) ve Avrupa Retina Derneği’ne üyeyim. Halen Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Derneği yönetim kurulu üyesi ve sekreteriyim. TOD Retina birimi aktif üyesi ve Vitreoretinal Cerrahi birimi yönetim kurulu üyesiyim. 120’den fazla uluslararası kongrede, 110’nun üzerinde ulusal kongrede davetli konuşmacı olarak bulundum. Çok sayıda canlı cerrahi uygulamaları ve kurslarda görev aldım. 18 ulusal ve uluslarası kongre/kurs organizasyonunda görev aldım. Yine çok merkezli kontrollü randomize multisentrik 13 çalışmada investigator olarak görev aldım.
Gazi Üniversitesi Cerrahi kursları, EVRS, Mediterrenean Retina ve Dünya ROP kongrelerinin organizasyon komitelerinde halen görev yapmaktayım. Kasım 2022 de Dünya Retina Kongresi grubu tarafından “Country/Society Liaison for Retina World Congress” olarak görevlendirildim.
28 yıllık evli ve 2 çocuk annesiyim. İyi derecede İngilizce biliyorum.